domingo, 15 de noviembre de 2009

vi blanc, vi negre i el peix

de la pàgina del diari de El periodico de Catalunya copio tal cual no noticia
Vi blanc
Aquests darrers dies s'ha parlat de vi blanc i vi negre. Un estudi japonès afirma que hi ha raons objectives perquè beguem vi blanc amb el peix, un grup italià ha descobert que el raïm blanc és un mutant del negre i, finalment, s'insisteix que beure un parell de vasos de vi negre al dia prolonga la vida. Per a aquells que vivim al Mediterrani, el vi és part de la nostra història i la nostra cultura, però també de la nostra salut.

L'estudi del grup japonès afirma que quan es menja peix o marisc i es beu vi, sovint queda un regust desagradable a la boca. Segons assegura l'estudi, això és degut al ferro que hi ha al vi. Si es beu vi blanc -que és més àcid i no té tant de ferro-, aquest efecte és més reduït. Això explicaria el costum d'acompanyar el peix amb vi blanc. D'altra banda, fa pocs dies, en un curs sobre Genètica vegetal al segle XXI, a CosmoCaixa, es demostrava que el raïm blanc té una mutació en un gen que impedeix la síntesi de les substàncies que donen color al raïm negre. I també se'ns deia que el vi conté diferents antioxidants que fan que un parell de gots de vi negre al dia ajudin a fer una vida saludable.

El vi ens acompanya en la nostra dieta mediterrània. Però té un problema: l'alcohol. En quantitats excessives, l'alcohol descontrola la nostra conducta i acaba afectant el nostre fetge, i per això mateix se n'ha de limitar el consum. Per això sorprèn l'augment de graduació que s'observa últimament. El meu sogre, que és un veterà expert francès en vins, recorda que fa poc temps els vins negres tenien un 12,5% d'alcohol, i els blancs, entre un 10% i un 11%. Ara trobem sovint vins que tenen un 14% i un 15% d'alcohol fins i tot en el cas de vins blancs. Els nostres enòlegs, que saben obtenir bons vins, s'equivoquen -segons la meva opinió- en aquest punt. Pot ser que els vins amb més alcohol aguantin més, però quan n'hi ha massa impedeix que disfrutem de les propietats sensorials i saludables. Com va afirmar Louis Pasteur, un àpat sense vi és com un dia sense sol, però el vi per l'alcohol i el sol pels raigs ultraviolats s'han de prendre amb moderació.

Font:http://www.elperiodico.com/BLOGSCAT/blogs/adn/archive/2009/11/09/vi-blanc.aspx

No hay comentarios:

Publicar un comentario